Rulleskjærer

Rulleskjærere og skjæremaskiner

Rulleskjærere er en type maskin som vanligvis selges i butikker som selger kontorutstyr eller annet utstyr for bedrifter. Se utvalg hos Lyreco. Disse skjæremaskinene er enten en håndskjærer eller festet til en metallplate. En håndskjærer er egentlig bare et håndtak hvor det er festet et rundt blad til håndtaken slik at man kan holde bladet og legge press på bladet slik at bladet da kan kutte for eksempel papir. Er rulleskjæreren festet til en metallplate er rullebladet vanligvis montert på en tynn liten metallstang på den ene langsiden av metallplaten. Her kan bladet flyttes langs hele kanten av platen. Det er ofte også tegnet inn forskjellige mønstre på platen.

Man kan for eksempel plassere ark på metallplaten og la bladet rulle fra topp til bunn av platen slik at bladet rulles over arket og kutter mens det ruller. Bladet er vanligvis dekket i en plastholder av hard plast for å beskytte personen som bruker rulla. Denne typen skjærere er nok litt mer presise enn standard maskiner hvor man bruker sin egen hånd til å løfte et blad som da kutter arket. Man kan også få disse rullebladene med laser istedenfor vanlig knivblad. Da kan man også kutte andre ting enn kun ark eller tynn plastikk.

Skjæremaskiner er noe de fleste har sett på skoler eller på arbeidsplasser. Dette er en plate som ofte er litt større enn et A4-ark. Platen er ofte rektangulær og har et knivblad festet til sin langside. Dette bladet dekker hele langsiden. Bladet har også et håndtak helt ytterst slik at man kan legge noen ark sammen på metallplaten, løfte opp knivbladet med håndtaket og dytte papirene inn under bladet for å kutte de litt. Deretter tar man håndtaket med hånden og skyver det ned. Når bladet deretter treffer arkene vil bladet kutte arkene raskt og nokså jevnt.

Det kan være jevnere å bruke en rulle enn å bruke en skjærer. Dette fordi skjærene kan bli ujevne over tid og da vil også de kutte mer ujevnt.

Det beste med begge disse maskinene er at de kan kutte ganske mange ark. Jobber man med publisering eller trykking er dette en maskin man må ha. Det er ikke lett å bruke printer til alt, da printere kun bruker ark av definerte størrelser. Fordelen med disse maskinene er at man kan kutte mange ark på en gang på en ganske nøyaktig og fin måte. Saks blir veldig unøyaktig i lengden – og ikke minst tidkrevende.