Elektroniske sjøkart

Finn vei med elektroniske sjøkart

Nå trenger du ikke lenger å bruke svære kart gjort av papir for å finne vei. Med ett elektronisk sjøkart er det raskt å navigere rundt på havet, og du kan slippe alt trøbbel med å folde ut det fysiske sjøkartet. Du er da også sikker på det elektroniske sjøkart er oppdatert, ettersom sjøkart er ett ”levende produkt”, og du vil selvfølgelig være trygg når du seiler ut. Derfor er det veldig viktig sjøkartet du bruker er oppdatert. Gamle, fysiske kart er egentlig til å slenge ut i søppelspanna, da  de kan være farlige for sikkerheten under seilingen. Kartverket finner i snitt mer enn 1000 farlige og tidligere uoppdagede grunner hvert år, og derfor holder de på med å oppdatere sjøkart konstant ved å finne informasjon om topografien i undervannet. De oppdaterer hverandre uke om alle sikkerhetskritiske informasjoner og rettelser til de allerede eksisterende sjøkart. Dermed betyr det ikke, att de fysiske sjøkart ikke er brukbare, men vil du være hundre prosent sikker på ett oppdatert sjøkart, er det rett å velge det elektroniske sjøkart til navigasjon på havet. Det er dessuten viktig å pointere til alle sjømenn og folk på havet, att man må være oppmerksom på hvor farlig det kan være å ikke seile på oppdaterte sjøkart. Det er en stor risiko å løpe, og det er ett svært ansvar man kan dra på seg, om man ikke gjør. Derfor, om du bruker de elektroniske sjøkart eller bruker de fysiske sjøkart; vær alltid hundre prosent sikker på, att kartet ditt er oppdatert, så du kan seile helt sikkert ute på havet. Google Maps er veldig fort, når det gjelder oppdateringer, og det gjør det mye enklere å ha hele kartet på telefonen eller datoren. Du kan også utskrive dine sjøruter ut på fysisk papir direkte fra Google Maps. Der får du begge deler på en gang: oppdatert sjøkart i papirform.

Ett offisielt elektronisk sjøkart

Kartverket er den myndighet i Norge, som står for alt innenfor kart, og derfor også sjøkart og sjøfart. Dermed kan Kartverket også defineres som den norske sjøkartsmyndigheten.  Sammen med sjødivisjonen deres er det Kartverket, som har til oppgave å gjøre sjøkart, og oppdatere sjøkartene etterfølgende. Offisielle elektroniske sjøkart har den internasjonale betegnelsen Electronical Navigation Charts, ofte forkortet til ENC. De offisielle digitale sjøkart til Kartverket er spesielt rettet til profesjonelle sjøfarere og navigatører, som til eksempel yrkesflåten og svære fartøy, som på grunn av størrelsen deres må navigere etter offisielle sjøkart. De kan bruke både fysiske eller elektroniske sjøkart, men i dag er hovedparten brukere av sistnevnte. De offisielle sjøkart inneholder all den informasjon, som en sjøfarer trenger for å ha en sikker seilas. ENC-kartene er gjort i henhold til standarden for utveksling av digital informasjon innenfor sjøkart med utgangspunkt i den internasjonale hydrografiske organisasjonen, forkortet IHO. Det finnes mange strenge regler og krav til presentasjonen av de offisielle elektroniske sjøkartene, og det er fordi de kan være livsviktige. De skal sikre din trygghet ute på havet.

5 kommentarer til «Finn vei med elektroniske sjøkart»

 1. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I am quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 2. This is very attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger.
  I have joined your feed and look forward to in search of more of your excellent
  post. Additionally, I have shared your site in my social networks

 3. Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how can i subscribe for a weblog web site?
  The account aided me a appropriate deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast offered vibrant transparent idea

 4. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to design my own blog and
  would like to know where u got this from. appreciate it

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.