Robotstøvsuger

Snart er den allemannseie

Det er ikke så mange år siden at dette med robotstøvsuger ble sett på som en dårlig spøk. Troen på hva moderne teknologi kan avstedkomme og hvordan innovativ bruk av den kan gjøre tilværelsen enklere for noen og enhver, har imidlertid tatt seg kraftig opp. Så det at en robot kan gjøre unna støvsugingen mens man selv er borte er ikke lenger mer overraskende enn at en oppvaskmaskin kan ta oppvasken mens en selv sover eller gjør noe helt annet eller at vaskemaskin tar for seg klesvasken.

Således er det god grunn til å reflektere litt over hvorfor det har blitt en sånn rivende utvikling når det gjelder husholdningselektronikk de siste tiårene. Det er neppe grunn til å tvile på at en av grunnene er at kvinner nå i mindre grad enn tidligere er den som utfører husarbeidet. Mennene er blitt mer aktive dette området – om ikke akkurat av fri vilje – og således oppfattet hvor belastende husarbeidet faktisk er. Og siden det i stor grad er mennene som disponerer ressursene så har utviklingen ledet til at stadig større ressurser er blitt kanalisert til arbeidet med å finne løsninger som gjør de klassiske kvinneoppgavene enklere å løse.

Konkurranse til beste for konsumentene

I dag konkurrerer en lang rekke produsenter om det stadig voksende markedet. Og det dukker hele tiden opp nye aktører på markedet med den soleklare konsekvens at støvsugerne blir bedre og bedre, men billigere og billigere. Her som så ofte ellers er det slik at konkurranse kommer konsumentene til gode.

Å eie en robotstøvsuger ble lenge sett på som svært ekstravagant. Det er det ikke lenger. I dag kan man få den slags til priser ned mot tusen kroner og veldig mange vil mene at det er en billig måte å slippe unna en så kjedelig og tidkrevende aktivitet som å støvsuge. Hvorvidt det er kvalitet man får om man ikke legger mer penger på bordet enn det, skal ikke denne skribenten være skråsikker på. Det som imidlertid er helt sikkert er at en robotstøvsuger fra en av de etablerte produsentene som har laget husholdningselektronikk i mange, mange år koster betydelig mer enn tusenlappen. For tre fire tusen kan man derimot få god kvalitet. Da kan man også få en lang rekke funksjoner som de billigere og enklere modellene ikke kan tilby.

Det er ikke særlig dristig å spå at i løpet av et par tiår så er robotstøvsuger noe som alle har.