Gode tips til deg som vil unngå matsvinn

Hvert år kaster vi nordmenn flere tonn med mat. Dette er ikke mat som har gått ut på dato eller som det av en eller annen grunn er noe galt med. Dette er helt spiselig mat som havner på dynga.

Gå på matkurs

For å lære mer om mat og hvordan du kan bruke råvarene som er tilgjengelig, kan du delta på matkurs. Har du tatt opp mange ulike lån for å kunne delta på matkurs, kan du samle alt i et lån gjennom refinansiering.

Trenger du mer hjelp og tips og råd med hvordan du kan redusere matsvinnet ditt, finnes det enormt mange nyttige bøker med mye inspirasjon, tips og triks. Heldigvis blir stadig flere av oss opptatt av hvilke tiltak vi kan gjøre for å redusere vårt enorme sløseri av mat og matprodukter, og det mangler ikke gode råd og tips på nett fra fagfolk og andre.

Matsvinn er et enormt miljøproblem, både nasjonalt og globalt. Det krever mye arbeid, areal og energi å produsere mat, og mye av dette er helt forgjeves siden det ferdige produktet havner rett i søpla. I gjennomsnitt kaster vi nordmenn 1 av 4 handleposer. Brød, kjøttprodukter og meieriprodukter er de matvareproduktene vi kaster mest av.

Også en etisk utfordring

Det er ikke bare et stort miljøproblem at vi kaster så mye mat som vi gjør, det er også etisk og moralsk forkastelig ved tanke på at over 1 milliard mennesker sulter i den fattigere delen av vår verden.

Vi har alle et ansvar for å redusere det enorme matsvinnet, og heldigvis er dette et problem som du enkelt kan ta tak i selv. Vi trenger ikke å vente i flere år på store politiske løsninger. Vi kan starte med å bli mer bevisste i hverdagen vår og når vi handler på butikken.

 

Dette kan du gjøre for å redusere matsvinnet i hverdagen din:

  • Hold oversikt over hva du har i kjøleskapet og i fryseren din.
  • Spis opp det du har.
  • Ha en restedag 1 eller 2 dager i uken, hvor du får spist opp middagen fra i går eller lag en pytt i panne av ulike matrester i kjøleskapet.
  • Aldri handle mat når du er sulten. Forskning viser at vi handler mye unødvendig når vi er sultne.
  • Skriv alltid en handleliste, så kjøper du ikke mer enn hva du trenger.
  • Ikke fall for tilbud som 2 for 1 på matprodukter. Det er ikke et godt tilbud hvis du ikke spiser det opp.
  • Husk at best-før-datoen bare er veiledende, egg for eksempel holder en måned etter forbruksdatoen.
  • Mange butikker har satt ned priser på matvarer som har kort holdbarhetsdato. Kjøp alltid slike varer. Du sparer penger og reduserer matsvinn.