Derfor er det viktig å lese flere aviser

De aller fleste av oss leser nyheter hver dag. Eller i hvert fall nesten hver dag. Men det å lese den samme avisen hver dag, gir deg faktisk ikke det fulle bildet av de sakene du leser – og dette er noe de aller fleste glemmer. Hvorfor er det viktig, tenker du kanskje, og det skal du få svaret på her.

Det å lese dagens nyheter med dagens første kopp kaffe trygt i hånda, er en rutine de aller fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Og det er nok like mye rutinen i seg selv, som de faktiske nyhetene, som driver dette. Men hvis man ønsker å faktisk forstå de sakene man leser om, er det viktig at man har flere kilder.

Flere medier = flere perspektiver

Kort sagt, er det mangel på flere perspektiver som er problemet med å bare lese en avis. Hvis man for eksempel gjør et lite eksperiment, der man leser overskriften på den samme nyhetssaken på fem forskjellige aviser, vil man raskt se at det er stor variasjon på hvordan saken vinkles. Noen ganger kan det være vanskelig å se at det er den samme saken man leser om, hvis man bare ser på overskriften.

Og dette er ikke fordi noen prøver å lure deg. Men journalister er bare mennesker, og man er ikke nøytral når man skriver, selv om man prøver å være det. Forskjellige aviser lener også ofte til høyre eller venstre politisk, så det å skaffe seg flest mulig vinkler og perspektiver, sikrer deg det fulle overblikket – og dette er essensielt hvis du faktisk ønsker å ha et realistisk bilde av den saken du er opptatt av. Det høres kanskje uviktig ut, men hvis du begynner å gjøre dette, vil du bli overrasket over hvor mye mer du lærer.