lease eller kjøpe bil

Bør du lease eller kjøpe bil?

Det er mange fordeler ved å lease bil, like mange som det er ulemper ved å kjøpe bil. Men hvor vidt man bør lease eller kjøpe bil kommer helt an på hva den skal brukes til også videre. Det er gjort mange analyser og blitt debattert uten at folk blir helt enige om hva man bør velge. Å lease bil kan bli din sjanse til å realisere guttedrømmen om den perfekte bilen.

Fordeler med leasing

Det er noen veldig opplagte grunner til at man bør lease en bil. Og det gjelder først og fremst sikkerhet. En leaset bil er som regel helt ny, og da slipper man å kjøre rundt i et gammelt vrak. Det betyr at man vil få en kjøreopplevelse som er helt unik, med det siste utstyret innenfor sikkerhet og miljø. Det man må tenke på er at man må betale en liten startavgift. Det kan være smart å låne penger via laane penger, slik at man ikke trenger en stor buffer til dette.

Man vil betale en fast månedlig sum, (som ofte er mindre enn hva billånet er), og ha alle forsikringer i orden dersom uhellet skulle være ute. Det er forutsigbart å holde bil på denne måten.

Man vil ofte kunne få med ekstrautstyr som ekstra stor skjerm, lydanlegg og større motor, mer miljøvennlig motor, alt designet fra fabrikant. Alt virker som et klart førstevalg.

Ulemper med å lease

Men klart fins det også ulemper. Det er lagt ut noen konkrete feller som utleiefirmaet håper folk skal gå i. Det er selvfølgelig ikke ens egen bil lenger, og man må sørge for å holde den i skikkelig orden. Det kan være vanskelig å ungene i baksete til å sitte i ro og ikke søle ut drikke også videre. Dessuten vil alle sår i lakken også videre bli notert.

Men det punktet de fleste som leaser bil ikke klarer å holde, er kilometerstand. Det er nemlig ikke kilometerstanden man har opprettet med forsikringsselskapet som gjelder, men det antall kilometer man avtaler med utleiefirmaet. Som regel er denne satt til 15000 kilometer per år, noe som for en vanlig familie er ganske lite. Det følger med en avgift for alle kilometer man kjører over. Det kan bli en svært kostbar affære dersom man skulle kjøre for langt.

En andre ulempen er at når endt leasing periode er over, så har man ikke lenger noen bil. Man kan få tilbud om å kjøpe bilen, men som en relativt ny bil, vil det kanskje være mer enn man hadde råd til.

Så hvem passer leaset bil til

Det er nok ikke å komme bort fra at å lease bil passer for dem som ikke har små barn og som har en solid fast inntekt. Det å lease vil være en glede for dem som tar fly og tog på reiser og lar bilen stå mest mulig. Men vil man ha en skikkelig tøff bil med masse ekstra tilbehør, er leasing kanskje den enkleste veien til drømmen!