Spar penge

5 superenkle tips til å spare penger i hverdagen

Det er lett å la hverdagen bare gå sin vanlige gang, uten å faktisk tenke på alle de små og utrolig lettvinte endringene man kan gjøre for å spare mer penger. Mange vil bli overrasket over hvor mye det faktisk er å hente, ved helt enkle og simple endringer. Bare ved å endre noen få utgiftsposter så kan mye være spart, og du kan fremdeles leve det gode liv. Her kommer 5 enkle tips til hvordan du kan spare mer i hverdagen.

1. Lag et budsjett

Å lage et budsjett er et veldig godt utgangspunkt for å spare penger, da et budsjett danner et bilde over de midlene du faktisk har tilgjengelig og hvordan du planlegger å bruke dem. Ved å sette opp et budsjett og få en slik oversikt, kan det være lettere å “rydde” i økonomien sin. Kanskje legger man merke til unødvendige utgifter, som man kan fjerne, eller andre poster som man rett og slett bruker for mye penger. Har man oversikt over økonomien sin så er det lettere å se hvor man spare penger.

2. Handleliste

Lag en matplan med hva du skal ha i kjøleskapet den neste uken og planlegg innkjøpene dine. Se hva du har fra før, så du ikke kjøper dobbelt opp, og ikke kjøp mer enn hva du rekker å spise opp før det blir dårlig. Her er det også verdt å nevne at det er forskjell på “best før” og “siste forbruksdag”, og at matvarer kan holde seg mye lengre enn hva som er oppgitt, så smak eller lukt på det før du eventuelt kaster det, så smiler både lommeboken og miljøet. Ved å ha en plan for innkjøpene dine, og holder deg til denne, så holder det deg også unna spontankjøp, noe man på sikt kan spare store summer av.

3. Ta med matpakke

Tenk hvor mange dager i løpet av en uke du kjøper mat til lunsj, og hva det koster per lunsj. Så tenk på hvor mange uker du jobber i året, og hvor mye penger det egentlig er snakk om på et år. Mange vil nok bli overrasket over hvor stort et beløp kan bli av mange mindre. Derfor kan det å kjøpe lunsj hver dag fort bli en dyr affære. Derfor er et veldig godt tips å ta med matpakke på jobb. Det betyr ikke nødvendigvis brødskive med ost, for man kan ha så utrolig mye mer som matpakke enn brødmat. Ved å følge tips nummer 2, og lage en matplan, kan man planlegge hva man skal lage i matpakken. Lag en god salat, ta med rester fra middagen dagen før eller prøv noe nytt på skiva. Gjør matpakken spennende, så du fortsatt kan glede deg til lunsj hver dag!

4. Bytt bank

Renter og gebyrer varierer mye fra bank til bank, undersøk hva banken din tilbyr og sammenlign med andre banker, sånn at du kan finne hvilken bank som lønner seg mest. Om du vurderer å ta opp lån, så er det ikke alltid at din primære bank kan tilby det som passer deg best, spesielt hvis det er snakk om mindre lån. Mange som ønsker et mindre lån raskt, undersøker muligheten for SMS-lån, men dette er ikke noe som er tilgjengelig i Norge på nåværende tidspunkt. Derfor kan det være verdt å sjekke ut alternativer til SMS-lån og hvilke banker som kan tilby et lån som passer deg best ut i fra dine ønsker og preferanser.

5. TV, Bredbånd- og mobilabonnement

Tiden endrer seg, både med tanke på hva aktørene tilbyr og hvordan du bruker abonnementene dine. Derfor kan det være verdt å sjekke om ditt forbruk stemmer overens med det du faktisk betaler. Betaler du for mere data i ditt mobilabonnement enn hva du bruker? Har bredbåndet ditt den hastigheten du betaler for og finnes det noen bedre avtaler på markedet? Inneholder din Tv-pakke kanaler som du ikke ser på lengre, eller kanskje du ser mest på serier og kunne vurdert å si opp din TV-pakke? Dette er ting som er verdt å vurdere, sånn at du sørger for at du faktisk betaler for det du bruker, og ikke unødvendige ting, så bruker du ikke pengene dine på noe du ikke får noe igjen for.